ROAS Nedir? Nasıl Hesaplanır? (Bilmeniz Gereken Her Şey)

ROAS Tanımı: Reklam harcamalarından elde edilen gelir (ROAS – Return on Ad Spend), reklama harcanan her Türk Lirası için kazanılan gelir miktarını ölçen bir pazarlama metriğidir. ROAS’ı aşağıda ki formülü kullanarak hesaplayabilirsiniz: Reklam Harcamalarından Elde Edilen Gelir / Reklam Maliyetleri.

ROAS hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin. Anlamını, formülünü veya yatırım getirisi (ROI) ile farkını merak ediyor olabilirsiniz. Tüm bu bilgileri burada bulabilirsiniz.

ROAS Hesaplayıcı

Boşa harcanan reklam harcamalarını azaltmanız ve ROAS’ınızı artırmanız mı gerekiyor? BossyDigital size yardımcı olabilir.

Dijital reklamcılık hizmetimizle, boşa harcanan reklam bütçelerini azaltmaya, reklam performansını artırmaya ve ROAS’ı en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olmak için deneyimlerimizi sunuyoruz. Daha fazla bilgi edinmek için bizimle hemen iletişime geçin.

ROAS nedir?

Reklam harcamalarından elde edilen gelir (ROAS), bir dijital reklamcılık stratejisinin, kampanyanın veya reklam grubunun performansını ve maddi getirisini bizlere gösteren bir pazarlama metriğidir. Bu metriği takip etmek, şirketlerin reklam stratejilerini ve cirolarını iyileştirmesine yardımcı olabilir.

ROAS nasıl hesaplanır?

ROAS’ınızı hesaplamak için reklam stratejinizin toplam gelirini toplam maliyetine böldüğümüz bu formülü kullanabilirsiniz:

ROAS = Dönüşüm Değeri / Maliyet

Eğer aşağıdaki değerleri biliyorsanız ROAS değerini kolay bir şekilde hesaplayabilirsiniz:

  • Reklam stratejiniz tarafından oluşturulan toplam gelir.
  • Reklam stratejinizi yönetmenin toplam maliyeti.

Bu iki veriye sahipseniz, toplam gelirinizi toplam maliyetinize bölün ve sonucunuzu değerlendirin!

ROAS’ınız bir ₺ tutarı olarak ifade edilir ve şirketinizin reklam kampanyanız için harcadığı her bir TL için (ortalama olarak) kaç TL kazandığınız gösterir. Örneğin, sizin ROAS değeriniz 5 ise, harcanan her 1 Türk Lirası için 5 Türk Lirası kazandığı anlamına gelir.

ROAS’ı hesaplarken şu maliyetleri dahil etmeyi unutmayın:

  • Reklam harcaması
  • Reklam araçları veya yazılımı
  • Bir ajansa, danışmana veya serbest çalışana ödenenler gibi reklam yönetimi ücretleri
  • İş ortağı veya satıcı maliyetleri
  • Ortaklık ücretleri veya komisyonları

İşletmenize bağlı olarak bu maliyetlerin bazılarını hariç tutabilirsiniz. Örneğin, bir şirket ROAS hesaplarken maaşları hariç tutabilir.

Başabaş ROAS’ınızı nasıl hesaplayabilirsiniz?

Başabaş ROAS’ınız, reklamınızın maliyetini karşılaması için ne kadar para kazanması gerektiğini size söyler. Çevrimiçi reklamcılığa yeni başlıyorsanız ve kâr elde etmenize yardımcı olması için ROAS’ınızın ne olması gerektiğini öğrenmek istiyorsanız, başabaş noktası ROAS’ınızı hesaplamak son derece önemlidir.

Başabaş ROAS’ınızı hesaplayabilmeniz için, ortalama kâr marjı yüzdenizi bilmeniz gerekir. Ortalama kar marjınızı hesaplamak için şu formülü kullanın:

Ortalama Kâr Marjı  = Ortalama Sipariş Değeri – Ortalama Sipariş Maliyetleri

Ortalama kar marjı yüzdenizi hesaplamak için şu formülü kullanabilirsiniz:

Ortalama Kar Marjı % = (Ortalama Kar Marjı / Ortalama Sipariş Değeri) X 100

Ardından, başa baş ROAS’ınızı şu formülle hesaplayabilirsiniz:

Başabaş ROAS = 1 / Ortalama Kâr Marjı %’si

%60 kar marjı örneği ile bu formülü uygulamaya koyalım. Bu durumda, %1/60, %167’dir. Bu, %167 ROAS ile başabaş kazandığınızı gösterir. ROAS’ınız bu sayının altındaysa, reklamınızdan para kaybediyorsunuz demektir.

İyi bir ROAS nedir?

“İyi” bir ROAS, kâr marjlarınız, sektörünüz ve ortalama tıklama başına maliyetiniz (TBM) gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Çoğu şirket 4:1’lik bir oranı hedefler – 4₺’lık gelire 1₺’lık reklam maliyeti. Bununla birlikte, ortalama ROAS 2:1’dir — 2 Türk Lirası gelir ve 1 Türk Lirası reklam maliyeti. Farklı stratejiler, ROAS’ınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

“İyi” bir ROAS’ı ne belirler?

Şirketiniz için iyi bir ROAS belirlemeye gelince, aşağıdakileri düşünmeniz gerekir:

  • Sektörünüz
  • Kâr marjlarınız
  • Ortalama tıklama başına maliyetiniz (TBM)

ROAS işletmeniz için neden önemli?

ROAS’ınız, ekibiniz ve şirketiniz için aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç nedenden dolayı önemlidir:

  • Reklam kampanyalarınızın ortalama performansını ve mali getirisini değerlendirebilirsiniz.
  • Reklam harcaması artışlarını, kampanya bütçe değişikliklerini ve daha fazlasını desteklemek için doğru veriler elde edersiniz.
  • En değerli ve en yüksek performans gösteren reklam kampanyalarını, reklam gruplarını ve reklamları belirleyebilirsiniz.
  • Gelecek dönemde alacağınız sonuçlarla karşılaştırabilir ve performansı görebilirsiniz.
  • Ve dahası

Genel olarak, ROAS’ınızı hesaplamak şirketinizi ve ekibinizi reklam kampanyanızın performansı ve kalitesi hakkında bilgilendirir. Reklam harcamalarınızı optimize etmek için kullanabileceğiniz eyleme geçirilebilir ve bilgilendirici veriler sağlar.

ROAS’ın ROI’den farkı nedir?

ROAS hakkında konuşurken, ROI’den ne farkı olduğunu düşünmek normaldir.

ROI, işletme maliyetleri, ciro ve daha fazlasını içeren harcamalardan sonra şirketinizin reklamdan (veya başka bir kanaldan) ne kadar kazandığını hesaplar. Buna karşılık ROAS, işletmenizin yalnızca reklamcılıktan (ortalama olarak) ne kadar kazandığını belirler.

Kampanyanızın farklı yönlerini ölçtüklerinden, ROAS ve ROI de farklı formüller kullanır.

ROAS FORMÜLÜROI FORMÜLÜ
ROAS = Gelir / MaliyetROI = Net Kâr / Toplam Yatırım*100

ROI ve ROAS arasındaki farkları hatırlamakta zorlanıyorsanız, ikisini bu açıdan düşünün. ROAS, reklamlardan elde ettiğiniz ortalama getiriyi ölçerken, ROI reklamlardan elde ettiğiniz toplam getiriyi ölçer.

ROAS’larınız kötü durumda mı? BossyDigital’den profesyonel yardım alın!

Ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, hiçbir şirket zarar yazan bir ROAS’ı kabul edemez. Reklamlarınız, işletmenizin ihtiyaç duyduğu geliri ve sonuçları elde edemediğinde, şirketinizi (ve sizi) zor duruma sokar.

BossyDigital’in profesyonel reklam yönetimi hizmetleri, reklam kampanyalarınızın stresini ve endişesini ortadan kaldırabilir ve ihtiyacınız olan sonuçları ve geliri sağlayabilir.

Bizimle iletişime geçerek veya bir strateji uzmanıyla hedeflerinizi konuşabilirsiniz.

4.5/5 (22 Değerlendirme)

İçeriği Beğendiğiniz mi?

Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Pinterest'te Paylaş