PPC Reklamcılığı Nedir? 2024 PPC (Pay-Per-Click) Rehberi

PPC (Pay-Per-Click) reklamcılığı, reklamverenlerin reklamlarını arama motorları veya diğer web sitelerinde göstermek için tıklama başına ücret ödedikleri bir reklam modelidir. Reklamverenler sadece reklamlarına tıklandığı zaman ödeme yaparlar.

PPC, arama motorlarında görünen reklamcılığın kısaltması haline geldi. Ancak diğer birçok reklam platformu da Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest ve LinkedIn dahil olmak üzere tıklama başına ödeme reklamcılığını destekliyor.

Ücretli arama ağı reklamlarına yeni yeni başlıyorsanız, bu kılavuz karmaşıklıktan kurtulmanıza yardımcı olacak ve daha fazla ürün satmak ve daha fazla potansiyel müşteri elde etmek için temel ilkeleri öğrenmenize yardımcı olacaktır.

PPC (tıklama başına ödeme) reklamcılığı nedir?

En basit haliyle PPC reklamcılığı, Google Ads gibi platformlarda tıklama başına ödeme (PPC) temelinde dijital reklam satın almanın açık artırmaya dayalı bir yöntemidir. Reklamverenler, sayfada bir reklam gösterimi sunulduğunda veya görüntülendiğinde ödeme yapmak yerine, yalnızca bir kullanıcı bir reklamı tıkladığında veya reklamla etkileşim kurduğunda ödeme yapar.

Bu kılavuz, kampanya hedeflerinize ulaşmak için ücretli aramanın mekaniğine, stratejilerine ve taktiklerine bir giriş niteliğindedir. Özellikle, Google Ads ve Microsoft Advertising aracılığıyla arama sonuçlarında görünen metin reklamlara odaklanır. Buna arama motoru pazarlaması veya SEM de denir.

Bu rehberde piyasada ki en yaygın ve baskın platform olduğundan dolayı Google Ads ile ilgili ürünlere, özelliklere ve süreçlere değineceğiz.

ppc reklamcılığı, ppc rehberi

PPC reklamlarının avantajları nelerdir?

Yıllar içinde PPC reklamcılığı giderek daha sofistike hale gelse de, her büyüklükteki şirketin arama reklamcılığına her yıl milyarlarca dolar harcamasının iki temel nedeni var:

  1. Spesifik hedeflemeler ile alakalı kitleye ulaşabilmek.
  2. Ölçümlenebilir sonuçlar elde edebilmek.
  3. Hızlıca sonuç almaya başlayabilmek.
  4. Bütçeyi esnek bir şekilde kontrol edebilmek.

Ücretli arama reklamları ile sonuçlar hemen gelmeye başlar, yani kampanyalarınızı nispeten hızlı bir şekilde öğrenmeye, analiz etmeye ve optimize etmeye başlayabilirsiniz. Reklamverenler, kampanyalarının sonuçlarını neredeyse gerçek zamanlı olarak görebilir ve buna göre ayarlayabilir. Bu yakınlık, ücretli aramayı diğer kanallara da uygulanabilecek mesajlaşma ve hedefleme için harika bir test alanı haline getirir.

PPC reklamlarının dezavantajları nelerdir?

Dezavantaj olarak algılayabileceğiniz 3 madde sayabiliriz. Ne kadar dezavantaj gibi görünse de büyümek isteyen firmalar için ppc reklamları oldukça faydalı olacaktır.

  • Maliyetler genellikle yüksektir.
  • Anahtar kelime seçiminde ve yönetiminde uzmanlık gerekir, eğer yanlış yapılırsa maliyet artabilir ve sonuç alınamaz.
  • Organik arama sonuçlarından ayrı olarak görünür, bu nedenle kullanıcılar tarafından daha az güvenilir olarak algılanabilir.

Yaygın PPC reklam terimleri ve kısaltmaları

Dijital pazarlama bilindiği gibi oldukça jargon ağırlıklıdır. “Yeniden pazarlama” ve “yeniden hedefleme” terimleri, yalnızca bir örnek olarak aynı şeyi ifade eder.

TerimAnlamı
SERPArama Sonuç Sayfası. PPC reklamlarının göründüğü sayfalar.
CTR/TOClick Through Rate/Tıklama Oranı – Formülü: Tıklanma sayısı / gösterim sayısı.
PPCTıklama başına ödeme reklamcılığını ifade eder. Reklamverenler, bir kullanıcı bir reklamı tıkladığında veya reklamla etkileşime girdiğinde ödeme yapar.
CPC/TBMTıklama başı maliyet anlamına gelir. Bir kullanıcı bir reklamı tıkladığında veya reklamla etkileşim kurduğunda reklamverenin ödediği tutar.
CPA/EBMCost Per Action/Edinme Başı Maliyet – Formülü: Maliyet / Dönüşüm
Max CPC/Maks TBMMaksimum tıklama başı maliyet. Bu, reklamverenin bir tıklama için ödemeye hazır olduğu maksimum tutarı belirleyen tekliftir.
CPM/BGBMBin başına maliyet anlamına gelir. Reklamverenler bin gösterim başına ödeme yapar. Bir reklam sunulduğunda bir gösterim sayılır.
ppc reklamcılığı

PPC reklamları ile sosyal medya reklamları arasındaki fark nedir?

PPC reklamları ve sosyal medya reklamları, iki farklı reklam modelidir. PPC reklamları genellikle arama motorlarında veya web sitelerinde görünürken, sosyal medya reklamları ise sosyal medya platformlarında yer alır.

  1. Hedefleme: PPC reklamlarında anahtar kelimelere göre hedeflenirken, sosyal medya reklamlarında kullanıcı verilerine, demografik bilgilere ve ilgi alanlarına göre hedeflenir.
  2. Maliyet: PPC reklamları anahtar kelime bazlı olarak maliyetlendirilirken, sosyal medya reklamları gösterim bazlı olarak maliyetlendirilir.
  3. Gösterim yeri: Genellikle arama sonuçları sayfasında ve partner web sitelerde (Örn: Google Adsense) görünürken, sosyal medya reklamları ise sosyal medya platformlarının öğelerinin arasında yer alır.
  4. Reklam formatları: PPC reklamları metin veya resimlerden oluşan reklamlarıdır, sosyal medya reklamları ise video, metin, resim, carousel, koleksiyon vb. çok fazla format seçeneği sunar.

PPC reklamlarında hedefleme nasıl yapılır?

Anahtar kelime ve kitle hedefleme seçenekleri dahil, arama ağı reklamcılığında kullanılabilen birçok farklı hedefleme yöntemi vardır.

Anahtar kelime hedefleme, uzun süredir arama reklamcılığının temeli olmuştur. Reklamverenler, insanların ürünlerini veya hizmetlerini ararken kullanabilecekleri anahtar kelimeler için teklif verir.

Örneğin, İstanbul’daki bir reklam ajansı, “İstanbul reklam ajansı”, “dijital reklam ajansı” gibi anahtar kelimelere teklif verebilir.

Bununla birlikte kitle hedefleme, arama ağı reklamverenlerinin reklamlarını hedeflemesi için giderek yaygınlaşan bir yol haline geldi. Arama yapanları çok sayıda davranışsal sinyale göre hedefleyebilirsiniz.

Reklamverenler, hedeflemeyi konum, cihaz, demografi ve diğer kriterlere göre daha da hassaslaştırabilir. Google Ads, ücretli arama sistemlerinin hemen hemen her alanında makine öğrenimini kullanır.

Reklam metni, anahtar kelimeler, teklif verme ve reklamlarınızın ne zaman ve nerede sunulacağı makine öğrenimiyle giderek daha fazla bilgilendirilir.

Sıkça Sorulan Sorular

4.9/5 (28 Değerlendirme)

İçeriği Beğendiğiniz mi?

Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Pinterest'te Paylaş